13ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Αρχική
Το σχολείο μας
Οι  καθηγητές Οι μαθητές Δραστηριότητες Προγράμματα Συνδέσεις Επικοινωνία

Η ΠΑΤΡΑ του ΣΗΜΕΡΑ και του ΧΤΕΣ

   
 

Η Πάτρα από το λιμάνι. Στο βάθος το όρος Παναχαϊκό

 
     

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και η σπουδαιότερη πόλη της Πελοποννήσου. Χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω πόλη. Η παλαιά πόλη (Άνω) είναι χτισμένη στο λόφο γύρω από το κάστρο. Η κάτω πόλη εκτείνεται μέχρι το λιμάνι και χαρακτηρίζεται από το άριστο ρυμοτομικό της σχέδιο, στο οποίο όλοι οι κάθετοι κύριοι δρόμοι οδηγούν στην θάλασσα.

Ο κατάφυτος με πεύκα λόφος του Δασυλλίου, που δεσπόζει στη πόλη, αποτελεί τον κύριο πνεύμονα της Πάτρας. Από το Δημοτικό περίπτερο που βρίσκεται εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει την καταπληκτική θέα της πόλης και του Πατραϊκού κόλπου.

Ο Πολιούχος της Πάτρας

Ο Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα είναι βυζαντινού ρυθμού, θεμελιώθηκε το 1908 και εγκαινιάστηκε το 1974. Το ύψος του τρούλου του είναι 46μ. και έχει χωρητικότητα 5500 ατόμων. Είναι ο μεγαλύτερος  ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσεται ο σταυρός μαρτυρίου του Απόστολου Ανδρέα καθώς και και η κάρα του, η οποία επεστράφη από τη Ρώμη το 1964.

Ο Ι. Ναός του Αγίου Ανδρέα,

 

 

 

     
 

Το κάστρο της Πάτρας

 

Θέα της Πάτρας από το Κάστρο

Το κάστρο της Πάτρας είναι χτισμένο πάνω στον ομώνυμο λόφο και πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Οικοδομήθηκε το 551 μ.χ. από τον Ιουστινιανό για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Είναι σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος με σαφή τα ίχνη των περιόδων της Φραγκοκρατίας, των Βενετών των Παλαιολόγων και της τουρκοκρατίας. Τα τείχη έχουν μεγάλο πάχος και σε πολλά σημεία τους έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους, υλικά των αρχαίων κτισμάτων. Υπάρχει ακόμη η επιβλητική πύλη του κάστρου καθώς και κυκλικοί και οκταγωνικοί πύργοι. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και ιδανικός  για το αγνάντεμα της πόλης από ψηλά και του μοναδικού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας.

     
Στο Νότιο τμήμα της Πάτρας σώζεται ο παλαιός Ι.Ν. του Αγ. Ανδρέα δίπλα στον νέο ναό. Είναι χτισμένος στο σημείο που βρισκόταν ο ναός της Δήμητρας. Ανοικοδομήθηκε για τελευταία φορά στα χρόνια 1836 -1843. Ακριβώς δίπλα στο ναό και μερικά σκαλοπάτια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους βρίσκεται μία πανάρχαια πηγή, από την οποία έπινε νερό και ο Άγιος Ανδρέας. Ο χώρος είναι επισκέψιμος.
 

 

Νότιο τμήμα της Πάτρας

     
  Βρίσκεται στη άνω Πόλη. Είναι παλαιότερο του Ηρωδείου. Έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή, παρασκήνια. Ο ιστορικός Παυσανίας στην δεκαετία του 170 μ.χ. έγραψε ότι " έχει τη ωραιότερη διακόσμηση που έχω δει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς αυτό της Αθήνας". Μετά την αναστήλωσή του το θέατρο μπορεί να φιλοξενήσει 2.300 θεατές. Στον περίγυρο του Ωδείου εκτίθενται ευρήματα των ανασκαφών της Πάτρας. Χρησιμοποιείται για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Πάτρας.

Το Ρωμαϊκό (Αρχαίο) Ωδείο της Πάτρας

 

     
 

Το λιμάνι της Πάτρας

 

Το λιμάνι και η μαρίνα

     
 

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων κατασκευάστηκε το 1872 στη πλατεία Γεωργίου Α' της Πάτρας. Είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ  Είναι το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων. Έχει τρεις σειρές θεωρείων. Εδώ δόθηκαν τον περασμένο αιώνα παραστάσεις όπερας και οπερέτας. Σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικές και καρναβαλικές εκδηλώσεις καθώς και για παραστάσεις του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Πάτρας.  Αποτελεί στολίδι για την πόλη μας.

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων